Bevarrási tanácsok

Főoldal » Műszaki információk » Bevarrási tanácsok

Bevarrási tanácsok

A ruhaneműk, illetve lakberendezési és egyéb textiltermékek összekapcsolásának egyik legnépszerűbb formája a cipzár, melyből mindenféle anyaghoz, illetve varrási módhoz találhatunk megfelelőt. Fontos, hogy mindig az anyag vastagságának, illetve a ruha vagy egyéb termék fazonjának megfelelő cipzárt válasszunk.

Hagyományos cipzárak bevarrása

A cipzár bevarrásánál ügyelnünk kell arra, hogy cipzárnyitó szabad mozgása férőhelyet igényel. Ha a varrás túl közel van a zárlánc (fogak) sorához, a cipzárnyitó könnyen becsípheti a közel lévő szövetet. Ezért varráskor a cipzárszalagokon mindkét oldalon hagyjunk elegendő helyet szabadon a nyitó számára. Varráskor ügyeljünk a zárlánc-sor megvezetésére.

Zárt végű húzózárak bevarrása esetén ajánlatos, hogy a kezdőszem alatt alkalmazzunk egy átvarrást amivel a kezdőszem keresztirányú terhelését csökkenteni tudjuk.

Műanyag spirál húzózár esetén, ha a húzózár túl hosszú, levágással is beállíthatjuk a megfelelő hosszúságot. Ha a húzózár végét lehajtjuk és néhány öltéssel rögzítjük, kezdő- ill. végszem nélkül is használható lesz a húzózár. A levágott végen textildarab felvarrásával is rögzíthetjük a véghelyzetet. A fémhúzózárakat is rövidíthetjük vágással, miután a fém záróelemeket fogóval eltávolítottuk.

Rejtett cipzárak bevarrása

A rejtett cipzár bevarrásához ajánlott speciális varrótalpat használni. Ez a korszerű varrógépeknél már alaptartozék, de használhatunk univerzális rejtett cipzár varró talpat is. A rejtett cipzár legalább 2 cm-rel legyen hosszabb a hasítéknál, és mindig a még teljesen nyitott varrásba, azaz a hasíték alatti varrás összevarrása előtt varrjuk be. Nyissuk szét a cipzárt, és hüvelykujjunk körmével nyomjuk félre a spirált úgy, hogy a varrás helye a cipzárszalag és a spirál között látható legyen. Színével lefelé fordítva fektessük a szétnyitott cipzárt az anyag színéről a hasíték egyik szélére. Ahhoz, hogy pontosan a jelölt “varrásvonalon” tudjunk varrni, állapítsuk meg a szalag távolságát az anyag szélétől = a varrásráhagyás szélessége – 1 cm-es szalagszélesség. Az így meghatározott távolságban gombostűzzük az anyag szélére a cipzár felső végét, a cipzár alsó vége a hasíték jelölésénél túlnyúlik. A varrótalpat helyezzük a cipzár textilszalagjára úgy, hogy a spirál a tű mellett jobbra feküdjön. Felülről a hasítékjelig varrjuk le a pántot. Zárjuk össze a cipzárt. Színével lefelé fektessük a cipzár másik szalagját a hasíték másik szélén az anyag színére, és gombostűvel rögzítsük a felső végét. Ismét nyissuk szét a cipzárt. Helyezzük a varrótalpat a szalag felső végére úgy, hogy a spirál a tű mellett balra feküdjön. Felülről a hasítékjelig varrjuk le a cipzár szalagját. Zárjuk össze a cipzárt. A cipzár alatt alulról fölfelé varrjuk össze a varrást, ekkor a cipzár nyitott alsó végét a varrásráhagyás felé hajtsuk ki, és a varrást amennyire csak lehet, közvetlenül a cipzár bevarrásának utolsó öltése alatt fejezzük be. A cipzárszalag kiálló végét vágjuk le, és maradék anyaggal szegjük be.