Használat, karbantartás

Főoldal » Műszaki információk » Használat, karbantartás

Használat, karbantartás

Használat során ügyeljünk a záró elemek megfelelő kapcsolódására. Teljes hosszában nyissuk fel, ill. zárjuk le a húzózárat. Ha a nyitót félúton hagyjuk, helyi túlterhelés léphet fel, ami sérüléshez, akadozáshoz vezethet. Ha nyitó nem mozog akadás mentesen, simán, ne erőltessük, mert ez a záró elemek sérülését, elmozdulását okozhatja. Kenjük meg a cipzár zárlánc mindkét oldalát paraffin viasszal (gyertya), majd néhányszor nyissuk és zárjuk a cipzárt, hogy ismét simán működjön.

Záráskor hozzuk a két szalagoldalt a lehető legközelebb egymáshoz és csak ezután zárjuk a húzózárat, így a nyitó könnyedén fog mozogni és a záró elemek sérülésének, leszakadásának esélye minimális lesz. Ügyeljünk arra, hogy a nyitó ne csípje be a közel lévő szövetrészeket.

Mosás, tisztítás előtt a húzózárat zárjuk össze. Nyitva hagyott húzózár szerkezete megsérülhet, a hordozószalag megnyúlhat, zsugorodhat. Erősen lúgos mosószereket, fehérítőszereket óvatosan alkalmazzunk. Egyes hosszú cipzár-fogók (a cipzár nyitón (“kocsi”) levő fogó (“fül”)) mosás közben beakadhatnak a mosógép dobjába, ez a fogó letörését vagy eldeformálódását okozhatja. Az ilyen termékék mosása mosóhálóban (mosózsákban) ajánlott.

Vasaláskor gondosan állítsuk be a textilnek is és a húzózárnak is megfelelő hőmérsékletet. Minden egyes cipzár típus adatlapján megtalálható a megengedett legmagasabb vasalási hőmérséklet. Vasaláskor a cipzárt teljes hosszában zárjuk, és terítsünk rá egy szövetet, amin keresztül vasaljuk.

Ha mosás, vasalás után a húzózár nem működik rendben, a fent leírtak szerint paraffin viasszal kezeljük a záró elemek felületét, majd néhányszor húzzuk fel-le a nyitót.