A cipzár története

Főoldal » Műszaki információk » A cipzár története

A cipzár története

Képek a húzózár történetéből

judson_whitcombpatent2patent1harry_earlelewis_walker
1893-ban Judson Whitcomb (1846 – 1909) amerikai üzletember két “cipő záró” (shoe fastener) találmányt regisztráltatott a U.S. Patent Office-ban: a mai húzózár ősének ötlete született meg. Whitcomb Judson eredeti feltaláló volt, kreatív mechanikus, összesen kb.30 találmányt jelentett be.Whitcomb-hoz csatlakotott Harry Earle és Lewis Walker, együtt létrehozták Chicago-ban a Universal Fastener Company-t, majd később az Automatic Hook and Eye Company-t New Jersey-ben.
slide_fastener c_curity 
slide fastener
1896-ban jelent meg az első húzózár (slide fastener). Pennsylvania-ban gyártották, csomagok, postai zsákok lezárására használták.
C-Curity
Az első konstrukció, amelyet sorozatban gyártottak, az Automatic Hook and Eye terméke, a “C-Curity” volt. 1905-ben jelent meg a piacon. A záró elemek az egyik oldalon kampók (hook), a másikon gyűrűk, szemek (eye) voltak, ezeket az Y-alakú húzó kapcsolta össze ill. szét. A zárelemek sorait textil szalagokra erősítették, ezzel lehetővé vált a szerkezet felhasználása varrással való rögzítéssel.
gideon_sundback plako hookless_hooker_large
G. Sundback                  PlakoA kampó nélküli
Miután Whitecomb és Earle kiléptek az Automatic Hook and Eye-ból, Peter Aronson és Gideon Sundback (mindketten svéd származásuak) léptek helyükre. Sundback konstrukciója, a “Plako” szintén szemek és kampók kapcsolódásával működött, de a C-Curity-nél tartósabb, biztonságosabb, könnyebben kezelhető volt. 1908-tól sok éven át gyártották.1917-ben kelt G. Sundback szabadalma, a kampó-szem párok nélküli húzózár, a “Hookless Hooker”. Textilszalagra rögzített fém fogak kapcsolódtak össze, lényegében megszületett a ma is használatos modern fém húzózár.