Cipzárak felépítése, szakkifejezések

Cipzárak felépítése, szakkifejezések

layout_of_zippers_hun

Textilszalag: általában szövési technológiával gyártott, színezett textilszalag pár. A Concordia húzózárak szalagjai poliészter fonalból készülnek. Külön rendelésre poliészter-pamut és tiszta pamut is gyártható.

Zárlánc: a záróelemek kettős, egymással szembefordított sora, amelyek a szalag párokra vannak felerősítve. A záróelemek összekapcsolódása biztosítja a megfelelő teherbírást, élettartamot. A fogak alapanyaga lehet műanyag vagy fém.

  • A műanyag húzózárak (RT típusok) zárlánca spirálszerűen kialakított lánc-pár, anyaguk poliészter monofil. A spirál párt varrás rögzíti a szalag párra.
  • A fém húzózárak (VT típusok) zárlánca egyedi fém fogak sora, amelyeket egyenként szilárdan préselnek a szalagra. A fém zárlánc anyaga: sárgaréz, alumínium vagy alpakka. A sárgaréz zárlánc készülhet antikolt kivitelben is.

Nyitó: a zárlánc pár nyitására illetve zárására alkalmas több alkatrészből álló fém szerkezet. Alapanyaguk különleges horgany ötvözet. Lakkozott vagy galván bevonattal készülnek. Működésük és felhasználásuk alapján két fő csoportba sorolhatók: automata és laza nyitók.

  • Automata nyitók: a nyitó nem kívánatos lecsúszását, azaz a cipzár szétnyílását a nyitóban elhelyezett rugó akadályozza meg. Használat során a fogó meghúzásakor a rugó automatikusan kiemelkedik és a cipzár nyitható.
  • Laza nyitók: a nyitó nem tartalmaz reteszelő elemet.

Határoló elemek: a nyitó(k) mozgását a kezdő- és végszemek határolják a zárlánc pár végeinél.

  • Végszemek
  • Kezdőszem