Tervezés, kiválasztás

Főoldal » Műszaki információk » Tervezés, kiválasztás

Tervezés, kiválasztás

A következőkben a húzózáraink sikeres alkalmazása érdekében összefoglalunk néhány hasznos tudnivalót.
A textilipari termékek tervezése során a tervező határozza meg azt, hogy pontosan milyen húzózárra van szükség a termék kialakításához. A legfontosabb kiválasztási szempontok a következők:

Alapanyagok

A várható alkalmazási környezet figyelembevételével válasszuk ki a húzózár zárláncának és hordozószalagjának alapanyagait.
Hordozószalag alapanyaga minden esetben 100% poliészter fonal. Ettől eltérni csak külön megrendelés alapján lehet. Ebben az esetben a textil szalag készülhet 100% pamut fonalból. Ez akkor lehet például szükséges, ha a megrendelő, a pamutból készült ruházati terméket a cipzárral együtt szeretné színezni. A hordózó szalag készülhet még kevert (pamut/poliészter) szalagból is. Ez egyes különleges esetekben lehet szükséges, pl. ha a cipzárt ragasztással rögzítik.
Bár néhány különleges esetben hasznos lehet, ha a hordozó szalag alapanyaga nem 100% poliészter, de az alkalmazások döntő többségében az alapkivitelű 100% poliészter szalag a legjobb választás.

Zárlánc-alapanyagok:

Fém (réz, alumínium, alpakka, antik bevonatos réz) VT típusok,
Műanyag (poliészter) RT típusok.
Ruházati termékeknél valamennyi zárlánc-alapanyag alkalmas lehet, itt az esztétikai és ergonómiai szempontok a mérvadók.
Szabadtéri használatra tervezett termékeknél (pl. sátraknál, takaró ponyváknál) javasoljuk a poliészter zárlánc-alapanyagok alkalmazását, ezek időjárás-állósága megfelelő.
Vegyszeres környezetben (pl. vegyipari alkalmazásban) szintén a műanyag zárláncok használata lehet célszerű, a várható korróziós igénybevételt vegyük figyelembe a kiválasztásnál.
Farmerruházati termékeknél a fémhúzózárak terjedtek el.

Méret, élettartam

A húzózár várható mechanikai terhelésének, a megkövetelt élettartam alapján határozzuk meg a húzózár főméretét. A húzózár elemeinek különféle teherbírási követelményeit a főméretek (lásd: az egyes cipzár típusok részletes adatlapját) függvényében az MSz 8813/1 szabvány rögzíti. Termékeink a szabvány előírásait biztonsággal teljesítik.

Szerkezeti kialakítás

A műanyag és a fém húzózárak sokféle változatban készülnek a kezdő- és végszemek, valamint a nyitók variálásával. A részletes leírást, magyarázó ábrákkal, a Cipzárak szerkezeti kialakításai részben találja.

Automata nyitó: a nyitó reteszelt, elmozdulás (kinyílás) ellen védett a húzózár hossza mentén bárhol. A fogó mozdításával a reteszelés automatikusan kiold. Ilyen megoldást alkalmazunk pl. nadrágoknál, kabát elejében.
Laza nyitó: a nyitó nincs reteszelve. Bőrdíszműiparban használatos szerkezet pl. táskákon, bőröndökön. Ruházati termékeknél is használható, olyan esetekben, ahol a húzózár vízszintesen van beépítve (pl. zseb) és nincs szétnyitó igénybevételnek kitéve.
Zárt kezdőszemű kivitel: a húzózár végénél a szalag felek egymáshoz rögzítettek, nem bontható kötéssel. A kezdőszem határolja a nyitó mozgását. Nagyon széles körűek a felhasználás lehetőségei, pl. nadrágok, zsebek, cipők, csizmák.
Bontható kezdőszemű kivitel: nyitott húzózár szalagoldalai egymástól eltávolíthatók, ill. újra egyesíthetők. Dzsekiknél, kabátoknál alkalmazott megoldás ez.
2 nyitós, két végszemes kivitel (“X”- típus): a húzózár végei nyitottak, a két nyitó közti szakasz zárt.
2 nyitós, két kezdőszemes kivitel (“O”- típus): a húzózár végei zártak, a két nyitó közti szakasz nyitott.
2 nyitós, egyik végen végszem, másik végen bontható típus (“X”- típus): a végszemekkel szerelt vég nyitott, a két nyitó közti szakasz zárt.
2 nyitós, mindkét végén bontható típus (“O”- típus): mindkét végén bontórész van, a két nyitó közötti szakasz nyitott.

RUHA_VT5_001 RUHA_RT10_002

Esztétikai követelmények

A termék és a hozzá tartozó húzózár esztétikai szempontból harmonikus, tetszetős legyen, elégítse ki a divat követelményeit. Ennek érdekében a cinkötvözetből öntött nyitók sokféle formában készülnek, egyedi formák is megrendelhetők. A nyitók felülete lehet festett (a húzózárral azonos színben) vagy galvánbevonatú.

A rejtett húzózár vagy a fordított zárt húzózár vagy a fordított bontható húzózár esetében nem láthatók a felvarrt húzózár záró elemei. Ruházati termékeknél ez új alkalmazási lehetőségeket jelent.

Szín

Termékeink – beleértve ebbe a húzózárakon kívül a szalagokat, zsinórokat, gumiszalagokat is – bármilyen színben megrendelhetők. A kívánt színt kiválaszthatja a Concordia saját színkártyájából vagy más elterjedt színkártyákból (pl. Pantone®, RAL, cérnagyártók színkártyái). Ha lehetőség van rá, a legjobb megoldás a rendelés mellé anyagvágatot mellékelni. Itt talál bővebb információt a színekről.

Ergonómia, higiénia

Ruházati termékeknél gondoljunk arra is, hogy a termék a felhasználó szempontjából kellemesen használható legyen. Ezért pl. alsóruházati termékeknél ne alkalmazzunk fémhúzózárat.

A legújabb kutatások eredményeképpen megállapították, hogy a nikkelbevonat, amelyet galvánbevonatként leggyakrabban alkalmaznak, kellemetlen hatást okozhat: bizonyos esetekben az emberi bőrön allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ennek megelőzésére lehetőség van nikkelmentes galvánbevonattal ellátni a nyitókat.

Ár

A termék árának tervezésekor szükség van a felhasznált húzózár árára is. Árjegyzékünkben megtalálhatjuk a szükséges adatokat.